Zabraniam kopiowania zdjęć i treści bez mojej zgody . Obsługiwane przez usługę Blogger.

INCI - krok po kroku

by - 00:44:00



International Nomenclature of Cosmetic Ingredients w skrócie INCI (Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków) – system nazewnictwa mający na celu ujednolicenie nazewnictwa składników kosmetyków. Obecnie według prawa Unii Europejskiej we wszystkich krajach członkowskich produkty kosmetyczne muszą mieć opis składników.
W systemie INCI stosuje się angielskie nazwy związków chemicznych oraz łacińskie nazwy roślin. Nazwy składników użytych w kosmetyku umieszcza się w kolejności aby na początku znajdowały się substancje użyte w największej ilości, a na końcu w najmniejszej. System zobowiązuje aby każdy kosmetyk posiadał skład kosmetyku na opakowaniu (gdy opakowanie jest zbyt małe należy zamieścić do niego ulotkę). Pierwszy składnik to ten którego jest najwięcej a ostatni to ten którego jest najmniej. Niestety producent nie ma obowiązku wpisania ilości procentowej zawartości, więc nie wiemy tak do końca w jakiej ilości ta coś jest. Mam nadzieję, że to się zmieni.

Kliknij na składnik który Cię interesuje, Składniki bez linków będą opisywane na bieżąco, niestety nie dam rady zrobić tego na raz :) Na razie jest mało, ale powoli z czasem będzie więcej. Jeśli chcecie jakiś składnik na już piszcie w komentarzach :)

CONTROL + F otwiera okienko do wyszukiwania na stronie, będzie Ci łatwiej :)

A

Amodimethicone - silikon zmywalny szamponami z łagodnymi detergentami. Więcej tu : KLIK.
Amodimethicone/Dimethicone Copolyol - silikon zmywalny odżywką. Więcej tu : KLIK.
Acrylates Copolymer ( kopolimer akrylowy, AC) - polimer, działa filmotwórczo.
Acrylates Crosspolymer ( krospolimer akrylowy, ACS) - polimer, działa filmotwórczo.
Ammonium lauryl sulfate - środek myjący, dosyć silny, którego lepiej unikać szczególnie do mycia twarzy. Więcej tu : KLIK.
Ammonium laureth sulfate - środek myjący, dosyć silny, którego lepiej unikać szczególnie do mycia twarzy. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Hydroxide - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Tristearat - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Zirconium Trichlorohydrex GLY - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Stearate - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Sesquichlorohydrate - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Distearate - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Chlorohydrex PG - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Chlorohydrex - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Chlorohydrate - sól aluminium . Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Chloride - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Stearate - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Silicate - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminium Oxide - sól aluminium. Tych soli powinno się unikać. Więcej tu : KLIK.
Aluminum Starch Octenylsuccinate - wygląda na to, że byłam w błędzie i ten związek aluminium jest bezpieczny co mnie bardzo cieszy. Więcej tu : KLIK.
Alumina - korund. Więcej tu : KLIK.
Amylcinnamal - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Amylcinnamylalkohol - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Anisylalkohol - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Alcohol alkohol jednowodorotlenowy. Mają działanie konserwujące, pełnią rolę rozpuszczalnika. Większość z nich jest promotorami przenikania, ułatwia przenikanie substancji aktywnych. Takie alkohole są również konserwantami. Więcej tu : KLIK.
Alcohol denat. alkohol jednowodorotlenowy. Mają działanie konserwujące, pełnią rolę rozpuszczalnika. Większość z nich jest promotorami przenikania, ułatwia przenikanie substancji aktywnych. Takie alkohole są również konserwantami. Więcej tu : KLIK.
Arachidyl Alcohol - alkohol tłuszczowy. Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami. Więcej tu : KLIK.

 B

Butylene Glycol - ma działanie podobne do glikolu propylenowego, jest pochodną ropy naftowej. Więcej tu : KLIK, KLIK.
Beheonoxy dimethicone - silikon zmywalny szamponami z łagodnymi detergentami. Więcej tu : KLIK.
BHT - konserwant, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
BHA - konserwant, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Butylparaben - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Benzylparaben - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Benzetonium Chloride - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Benzylhemiformal - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.
Benzyl alcohol - konserwant dopuszczony do kosmetyków naturalnych. Więcej tu : KLIK.
Babassumidopropyl Betaine  - średnio silny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Benzylalkohol - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Benzylsalicylat - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Benzylcinnamat - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Benzylbenzoat - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Baummoosextrakt - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Behentrimonium methosulfate -
Benzyl Alcohol alkohol jednowodorotlenowy. Mają działanie konserwujące, pełnią rolę rozpuszczalnika. Większość z nich jest promotorami przenikania, ułatwia przenikanie substancji aktywnych. Takie alkohole są również konserwantami. Więcej tu : KLIK.
Behenyl Alcohol - alkohol tłuszczowy. Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami. Więcej tu : KLIK.

 C

Cyclomethicone - silikon lotny. Więcej tu : KLIK.
Cyclo-x-siloxane - silikon zmywalny odżywką. Więcej tu : KLIK.
Cetyl dimehicone - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ). Więcej tu : KLIK.
Cyclopentasiloxane - silikon lotny. Więcej tu : KLIK.
Cyclotetrasiloxane - silikon. Więcej tu : KLIK.
Cyclohexasiloxane - silikon. Więcej tu : KLIK.
Ceresin - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Cera Microcristallina - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Citric acid - konserwant dopuszczony do kosmetyków naturalnych. Więcej tu : KLIK
Coco glucoside - naturalny, bezpieczny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Cocamidopropyl betaine - środek myjący bezpieczny, ale może uczulać Więcej tu : KLIK.
Coco betaine  - średnio silny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Cocoamphoacetate  - średnio silny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Cocoamphodipropionate - średnio silny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Cinnamylalkohol - środek zapachowy. Więcej tu : KLIK.
Cinnamal - środek zapachowy. Więcej tu : KLIK.
Cumarin - środek zapachowy , występuje naturalnie. Więcej tu : KLIK.
Citronellol - środek zapachowy , występuje naturalnie. Więcej tu : KLIK.
Citral - środek zapachowy , występuje naturalnie np. w olejku eterycznym z pomarańczy. Więcej tu : KLIK.
Cinnamyl Alcohol - alkohol jednowodorotlenowy. Mają działanie konserwujące, pełnią rolę rozpuszczalnika. Większość z nich jest promotorami przenikania, ułatwia przenikanie substancji aktywnych. Takie alkohole są również konserwantami. Więcej tu : KLIK.
Cetyl Alcohol - alkohol tłuszczowy. Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami. Więcej tu : KLIK.
Cetearyl Alcohol - alkohol tłuszczowy. Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami. Więcej tu : KLIK.

D

Dimethicone - silikon zmywalny szamponami z łagodnymi detergentami. Więcej tu : KLIK.
Dimethicone copolyol - silikon. Więcej tu : KLIK.
Dimethiconol - silikon zmywalny szamponami z łagodnymi detergentami. Więcej tu : KLIK.
Dimethicone Copolymer - silikon rozpuszczalny w wodzie. Więcej tu : KLIK.
Dimethicone copolyol - silikon rozpuszczalny w wodzie. Więcej tu : KLIK.
DMDM Hydantoin - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.
Diazolidynl Urea - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.
Decyl glucoside - naturalny, delikatny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Disodium cocoamphodiacetate - średnio silny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Disodium cocoamphodipropionate  - średnio silny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
d-Limonen - substancja zapachowa, występuje naturalnie np. w olejku eterycznym z pomarańczy. Więcej tu : KLIK.

 E

Ethylparaben - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Ethylene-Vinyl Acetate ( polietylen-co-octan winylu , EVA) - polimer, działa filmotwórczo.
Ethylenglykolmonophenylether - inna forma phenoxyethanolu - konserwant. Więcej tu : KLIK.
ethylene glycol monophenyl ether - inna forma phenoxyethanolu - konserwant. Więcej tu : KLIK.
Eugenol - substancja zapachowa, występuje naturalnie np. w olejku eterycznym z goździka. Więcej tu : KLIK.
Eichenmoosextrakt - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Ethyl Alcohol, Etanolalkohol jednowodorotlenowy. Mają działanie konserwujące, pełnią rolę rozpuszczalnika. Większość z nich jest promotorami przenikania, ułatwia przenikanie substancji aktywnych. Takie alkohole są również konserwantami. Więcej tu : KLIK.

 F

Formaldehyd - konserwant, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Farnesol - substancja zapachowa, występuje naturalnie w olejkach eterycznych między innymi konwaliowym, lipowym, muszkatołowym i akacjowym ( KLIK )
Fructose - cukier, pod względem budowy chemicznej jest alkoholem, działa nawilżająco. Więcej tu : KLIK.

 G

Glycerin - popularna i tania substancja nawilżająca, świetny rozpuszczalnik dla tłuszczy, może działać komedogennie. Wyróżniamy glicerynę zwierzęcą (łój), roślinną ( kwasy tłuszczowe) a także petrochemiczną (ropa naftowa). Więcej tu : KLIK, KLIK.
Glucose - cukier, pod względem budowy chemicznej jest alkoholem, działa nawilżająco. Więcej tu : KLIK.
Glutaraldehyde - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Glutaral - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.
Geraniol - substancja zapachowa, występuje naturalnie. Więcej tu : KLIK.

 H

Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane -  silikon rozpuszczalny w wodzie. Więcej tu : KLIK.
Hydroxypropyl Polysiloxane - silikon rozpuszczalny w wodzie. Więcej tu : KLIK.
Hexamidine-Diisethionate - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Hydroxycitronellal - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Hxdroxymethylpentylcyclo-hexencarboxaldehyd - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Hexylcinnamaldehyd -  substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.

 I

Isoparaffin - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Isododecane - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Isohexadecane - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Isobutane - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Isopropane - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Isopropylparaben - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Imidazilidynyl Urea - pochodna formaldehydu. Więcej tu : KLIK.
Iodopropynyl Butylcarbamate - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.
Isoeugenol - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
Isopropyl Alcoholalkohol jednowodorotlenowy. Mają działanie konserwujące, pełnią rolę rozpuszczalnika. Większość z nich jest promotorami przenikania, ułatwia przenikanie substancji aktywnych. Takie alkohole są również konserwantami. Więcej tu : KLIK.

 L

Lauryl methicone copolyol -  silikon rozpuszczalny w wodzie. Więcej tu : KLIK.
Lauryl glucoside -  naturalny, delikatny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Laureth-10 (lauryl ether 10), Laureth-23, Laureth-4 -  naturalny, delikatny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Lauramidopropyl Betaine  - średnio silny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Lauroamphoacetate  - średnio silny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Lauryl Alcohol - alkohol tłuszczowy. Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami. Więcej tu : KLIK.

M

Mineral Oil - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Methylparaben - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Metheamine - pochodna formaldehydu. Więcej tu : KLIK.
Methylheptincarbonat - substancja zapachowa ( KLIK )
Myristyl Alcohol - alkohol tłuszczowy. Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami. Więcej tu : KLIK.
Mannitol - nawilża, zmniejsza stan zapalny i reguluje pracę gruczołów łojowych, daje efekt chłodzenia; Więcej tu : KLIK.

 N

Nylon-12, Nylon-6, Nylon-66 ( Polyamid , poliamid , PA) - polimer, działa filmotwórczo.

O

Octamethyl cyclotetrasiloxane - silikon. Więcej tu : KLIK.
Ozokerite - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.

P

Phenoxyethanol - konserwant, maksymalne stężenie: 1 %. Więcej tu : KLIK,KLIK.
Propylene Glycol - oprócz działania nawilżającego ułatwia przenikanie substancji w głąb skóry, działa również konserwująco i jest rozpuszczalnikiem, może podrażniać, maksymalne stężenie: 50%, jest pochodną ropy naftowej. Więcej tu : KLIK, KLIK.
PEG/PPG-20/15 Dimethicone (im wyższy numer, tym „lżejszy” silikon) - silikon zmywalny wodą. Więcej tu : KLIK.
PEG-12 Dimethicone - silikon zmywalny wodą . Więcej tu : KLIK.
PEG-7 Amodimethicone - silikon zmywalny wodą. Więcej tu : KLIK.
PG-Propyl Silanetriol - silikon zmywalny wodą. Więcej tu : KLIK.
Phenyl trimethicone - silikon zmywalny szamponami z łagodnymi detergentami. Więcej tu : KLIK.
Paraffin Oil - parafina, pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Paraffinum Liquidum - parafina, pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Paraffin - parafina, pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Petronalum - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Propylparaben - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Phenol - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Phenyl Mercuric Acetate - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Phenyl Mercuric Borate - paraben, konserwant. Więcej tu : KLIK.
Potassium Sorbate - konserwant dopuszczony do kosmetyków naturalnych. Więcej tu : KLIK.
Polyethylenen ( polietyle, PE) - mikroplastik, zanieczyscza środowisko.
Polypropylene ( polipropylen, PP) - mikroplastik, zanieczyscza środowisko.
Polyethylene Terephthalate ( politereftalan etylenu, PET, PETE) - mikroplastik, zanieczyscza środowisko.
Poliester (Polyester, Polyester-1, Polyester-11, PES) - mikroplastik, zanieczyscza środowisko.
Polyquaternium-7 ( polikwaternium-7, P-7) - polimer, działa filmotwórczo.
Phenoxyethanolum - inna forma phenoxyethanolu  - konserwant. Więcej tu : KLIK.
Phenoxytol - inna forma phenoxyethanolu - konserwant. Więcej tu : KLIK.
S

Simethicone - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ). Więcej tu : KLIK.
Stearoxy dimethicone - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ). Więcej tu : KLIK.
Stearyl dimethicone - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ). Więcej tu : KLIK.
Stearyl methicone - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ) . Więcej tu : KLIK.
Silicone Quaternium-8 - silikon rozpuszczalny w wodzie. Więcej tu : KLIK.
Synthetic Wax - pochodna ropy naftowej. Więcej tu : KLIK.
Sodium benzoate - konserwant dopuszczony do kosmetyków naturalnych. Więcej tu : KLIK.
Sorbic acid - konserwant dopuszczony do kosmetyków naturalnych. Więcej tu : KLIK.
Sodium dehydroacetate - konserwant dopuszczony do kosmetyków naturalnych. Więcej tu : KLIK.
Steareth- (2, 10, 15, 20) -  naturalny, bezpieczny środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Sodium cocoyl isethionate - bardzo silny środek myjący, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Sodium lauryl sulfate - bardzo silny środek myjący, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Sodium myreth sulfate - bardzo silny środek myjący, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Sodium pareth sulfate - bardzo silny środek myjący, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Sodium coco sulfate - środek myjący. Więcej tu : KLIK.
Sodium coceth sulfate - bardzo silny środek myjący, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Sodium laureth sulfate - bardzo silny środek myjący, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Sodium Olefin Sulfonate - bardzo silny środek myjący, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Sodium cocoyl sarcosinate - bardzo silny środek myjący, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Stearyl Alcohol - alkohol tłuszczowy. Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami. Więcej tu : KLIK.
Sorbitol - pobiera wodę z otoczenia przez co działa nawilżająco, reguluje proces odnowy naskórka, stabilizator emulsji. Więcej tu : KLIK.
Saccharose, Sucrose, Sugar - cukier, pod względem budowy chemicznej jest alkoholem, działa nawilżająco. Więcej tu : KLIK.

T

Trimethylsilylamodimethicone - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ). Więcej tu : KLIK.
Trimethylsiloxysilicates - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ). Więcej tu : KLIK.
Trimethicone - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ). Więcej tu : KLIK.
Trisiloxane - silikon zmywalny szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ). Więcej tu : KLIK.
Triclosan - konserwant, którego powinniśmy unikać. Więcej tu : KLIK.
Tosylamide/Formaldehyde Resin  - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.
Q

 Quanternium-15 - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.
V

Vaseline - pochodna ropy naftowej
X

Xylitol - działa nawilżająco i wzmacnia funkcje ochronne skóry, hamuje rozwój mikroorganizmów (działa konserwująco), wzmacnia mineralizację szkliwa zębów. Więcej tu : KLIK.
 Z cyframi na początku :

1-hydroxy-2-phenoxyethane - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2-fenoxyethanol - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2-(4-tert-Butylbenzyl)propionaldehyd - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
2-phenoxyethanol - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2-phenoxy- ethanol - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2-phenoxyethanol - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2-hydroxyethyl phenyl ether - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2-phenoxyethanol - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2-phenoxyethyl alcoholethanol - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2-phenoxy-ethanol - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
2phenoxy - inna forma phenoxyethanolu - konserewant. Więcej tu : KLIK.
3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one - substancja zapachowa. Więcej tu : KLIK.
3-diol (Bronopol) 5-Bromo-5-nitro-1 - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.

3-dioxane (Bronidox), Hexetidine - pochodna formaldehydu, szkodliwa. Więcej tu : KLIK.

You May Also Like

10 komentarze

Akcesoria dla dzieci Aliexpress Alterra Amilie Annabelle Minerals Anthyllis Attitude Babydream Balsam do ciała Baza do rzęs Baza pod cienie Baza pod makijaż Beauty Oil beGlossy beOrganic Bielenda Bio IQ Biolaven Biżuteria Błyszczyk Body Boom Bronzer Chemia Domowa Chrimaluxe Cienie do powiek Clarena Couleur Caramel Cruelty Free Demakijaż Denkowanie Derma ECO Domowe Kosmetyki Ecolab Ecolore Ekologia Elfa Pharm Equilibra Farbowanie włosów Golden Rose Hagi Health-box hydrolat HydroPhil INCI Inspiredby Iossi Isana Isana Young John masters organics Joybox Kąpiel Kolorówka Konkurs Korektor Kosmetyki dla dzieci Kosmetyki Wegańskie Krem BB Krem do rąk Krem do twarzy Krem pod oczy Kringle Candle Laboratorium Cosmeceuticum Lavera Lifehack Lifestyle Lilla Mai Lily Lolo Make Me Bio Makijaż oczu Makijaż twarzy Makijaż ust Maseczka Mazidła Mineralnie Mleczko do demakijażu Mleczko do włosów Mohani Mokosh Momme My Secret Naturaiv Neauty Minerlas Nowości Od Kuchni Odżywka do włosów Olejek Olejek do demakijażu Olejek do twarzy Organic Shop Organique Organizacja Orientana Oszczędzanie Paznokcie hybrydowe Peeling Perełki Żywnościowe Pędzle do makijażu Pielęgnacja ciała Pielęgnacja twarzy Pielęgnacja włosów Pierre Rene Pixie Planeta Organica Płyn micelarny Podkład Podkład mineralny Porady Pielęgnacyjne Puder Wykończeniowy Recykling Rhea Rozświetlacz Róż do policzków Sadza Soap Santaverde Serum Shinybox So Bio Spotkanie Blogerek Swatche Sweet Bath Szampon Szampon do włosów Szczoteczka do zębów Szminka Sztuczne Rzęsy Tanie Kosmetyki Nauralne Tonik Tusz do rzęs Ulubieńcy Miesiąca Venita Vianek Wcierka do skóry głowy Wishlista Wnętrze Wywiady Yankee Candle Zdrowsze Smakołyki Żel do twarzy Żel pod prysznic