Zabraniam kopiowania zdjęć i treści bez mojej zgody . Obsługiwane przez usługę Blogger.

Skład / INCI




International Nomenclature of Cosmetic Ingredients w skrócie INCI (Międzynarodowe nazewnictwo składników kosmetyków) – system nazewnictwa mający na celu ujednolicenie nazewnictwa składników kosmetyków. Obecnie według prawa Unii Europejskiej we wszystkich krajach członkowskich produkty kosmetyczne muszą mieć opis składników.
W systemie INCI stosuje się angielskie nazwy związków chemicznych oraz łacińskie nazwy roślin. Nazwy składników użytych w kosmetyku umieszcza się w kolejności aby na początku znajdowały się substancje użyte w największej ilości, a na końcu w najmniejszej. System zobowiązuje aby każdy kosmetyk posiadał skład kosmetyku na opakowaniu (gdy opakowanie jest zbyt małe należy zamieścić do niego ulotkę). Pierwszy składnik to ten którego jest najwięcej a ostatni to ten którego jest najmniej. Niestety producent nie ma obowiązku wpisania ilości procentowej zawartości, więc nie wiemy tak do końca w jakiej ilości tam coś jest, możemy się jedynie sugerować maksymalnymi stężeniami. Mam nadzieję, że to się zmieni.

Kilka ważnych informacji zanim zaczniesz czytać ten post !

Składniki będą opisywane na bieżąco, niestety nie dam rady zrobić tego na raz, ale wolę wrzucić chociaż trochę abyście mogły już korzystać z tego co jest. Te składniki które są bez opisów, niedługo je dostaną, postaram się opisywać chociaż 10-30 składników w tygodniu, mam nadzieję, że się uda.

Jak szukać interesującego składnika ?

CONTROL + F otwiera okienko do wyszukiwania na stronie, będzie Ci łatwiej :)

Alkohole


Jednowodorotlenowe. 

Mają działanie konserwujące, pełnią rolę rozpuszczalnika. Większość z nich jest promotorami przenikania, ułatwia przenikanie substancji aktywnych. Takie alkohole są również konserwantami.


  • Alcohol, Ethyl Alcohol, Etanol,
  • Alcohol denat. - to alkohol etylowy, który został skażony substancjami chemicznymi i nie nadaje się do spożycia, ale jest bezpieczny stosowany zewnętrznie,
  • Isopropyl Alcohol,
  • Benzyl Alcohol - alkohol aromatyczny, substancja zapachowa,
  • Cinnamyl Alcohol - alkohol aromatyczny, substancja zapachowa,
Alkohole tłuszczowe

Są to emolienty, czyli substancje tworzące ochronny film, co zapobiega odparowywaniu wody. Mogą działać komedogennie lub aknegennie, są to emolienty tak zwane tłuste. Niektóre są również emulgatorami i stabilizatorami.

  • Cetyl Alcohol - Alkohol cetylowy,
  • Stearyl Alcohol - Alkohol stearylowy,
  • Cetearyl Alcohol - Alkohol cetearylowy, mieszanka alkoholu cetylowego i stearylowego.
  • Myristyl Alcohol - Alkohol mirystylowy,
  • Lauryl Alcohol - Alkohol laurylowy,
  • Arachidyl Alcohol - Alkohol arachidylowy,
  • Behenyl Alcohol - Alkohol behenylowy.

Alkohole dwu i wielo wodorotlenowe - 

W większości odpowiadają za nawilżenie poprzez pobieranie cząsteczek wody z otoczenia.

  • Propylene Glycol - oprócz działania nawilżającego ułatwia przenikanie substancji w głąb skóry, działa również konserwująco i jest rozpuszczalnikiem, może podrażniać, maksymalne stężenie: 50%, jest pochodną ropy naftowej
  • Butylene Glycol ( Glikol butylenowy ) - ma działanie podobne do glikolu propylenowego,  jest pochodną ropy naftowej.
  • Glycerin ( Gliceryna ) - popularna i tania substancja nawilżająca, świetny rozpuszczalnik dla tłuszczy, może działać komedogennie. Są trzy rodzaje gliceryny : zwierzęca (łój), roślinna ( kwasy tłuszczowe) a także petrochemiczna (ropa naftowa).
  • Xylitol (Ksylitol ) - działa nawilżająco i wzmacnia funkcje ochronne skóry, działa również konserwująco,
  • Mannitol - nawilża, zmniejsza stan zapalny i reguluje pracę gruczołów łojowych, daje efekt chłodzenia,
  • Sorbitol - pobiera wodę z otoczenia przez co działa nawilżająco, 
  • Phenoxyethanol - konserwant, maksymalne stężenie: 1 %. W jednym czy dwóch kosmetykach nam nie zaszkodzi, ale musimy uważać aby mieć go w jak najmniejszej ilości kosmetyków.
Często spotykany w kosmetykach naturalnych - Phenoxyethanol - Fenoksyetanol jest zakazany w Japonii. Liczne badania wykazały, że toksyczność fenoksyetanolu może powodować skutki szkodliwe dla mózgu i układu nerwowego, nawet przy umiarkowanym stężeniu. FDA ostrzega, że fenoksyetanol może powodować wyłączenie ośrodkowego układu nerwowego, wymioty i kontaktowe zapalenie skóry. Jednak tylko w sytuacji połknięcia, wdychania lub wnikania bezpośrednio przez skórę. Istnieją badania, które wskazują, że może być drażniący nawet w niskich dawkach, choć większość źródeł wskazuje, że w ilości 1% jest bezpieczny. Mimo to kontrowersje nie cichną. Źródło Inne formy phenoxyethanolu :

  • Phenoxyethanol,
  • Fenoksyetanol,
  • Phenoxyethanolum,
  • Ethylenglykolmonophenylether,
  • 2-phenoxy- ethanol,
  • 2-phenoxyethanol,
  • 2-hydroxyethyl phenyl ether,
  • 2-phenoxyethanol,
  • 2-phenoxyethyl alcoholethanol,
  • 2-phenoxy-ethanol,
  • 2phenoxy,
  • ethylene glycol monophenyl ether,
  • phenoxytol,
  • 1-hydroxy-2-phenoxyethane,
  • 2-fenoxyethanol,
  • 2-phenoxyethanol.

Cukry

 pod względem budowy chemicznej są alkoholami, działają nawilżająco.

  • Glucose ( Glukoza );
  • Fructose ( Fruktoza )
  • Saccharose, Sucrose, Sugar ( Sacharoza ). 

PARAFINA

Parafina jest węglowodorem nasyconym otrzymywanym jako pochodna w procesie destylacji ropy naftowej. Jest to biała, transparentna, bezsmakowa i bezzapachowa substancja. Parafinę można spotkać w różnych konsystencjach m.in. stałej lub płynnej. Parafina pokrywa skórę trudną do usunięcia powłoką, ja zawsze podrówuję ją do reklamówki. Parafina używana przy trądziku może go zaostrzyć, stwarzając idealne warunki do rozwoju bakterii beztlenowych, bo parafina nie robi nic poza ograniczeniem TEWL a zamieniając parafinę na olej z właściwościami antybakteryjnymi i łagodzącymi możemy złagodzić objawy trądziku. Oleje są od parafiny dużo lepsze, dlaczego ? 
  • Parafina ogranicza TEWL*
  • Oleje ograniczają TEWL* + mają wiele witamin, substancji odżywczych i innych wartościowych składników.
*TEWL (Trans Epidermal Water Loss) - przeznaskórkowa utrata wody.

Niektórzy twierdzą, że parafina jest lepsza, bo nie uczula. Hmm.. dobrze dobrany olej też nie uczula, nie jest komedogenny i ma dodatkowe właściwości, więc dla mnie parafina jest zupełnie zbędna w kosmetykach. Jest ona najtańszą i najpopularniejszą substancją, którą upychają wszędzie gdzie mogą, a to najsłabszy upychacz. Parafinę usuniemy z ciała za pomocą naturalnego oleju, średnio silnym lub silnym środkiem myjącym bądź kosmetykiem z emulgatorem.

  • parafina nie jest rakotwórcza,
  • parafina nie nawilża a chroni przed utratą wody,
  • parafina jest syntetyczna, powstaje jako pochodna w procesie destylacji ropy naftowej,
  • parafina zanieczyszcza środowisko,
  • parafina sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych,
  • parafiny nie poleca się przy trądziku,  
  • parafina nie kumuluje się w organiźmie.
Parafinę w składzie znajdziemy pod nazwami :
      • Paraffin Oil
      • Parrafinum Liquidum
      • Synthetic Wax
      • Paraffin
      • Isoparaffin

      Podobne działanie do samej parafiny maja produkty ropopochodne, które nazywają się :
      • Mineral Oil -mieszanina ciekłych węglowodorów ,
      • Vaseline, Petrolatum - mieszanina węglowodorów parafinowych ,
      • Ceresin - rafinowany wosk ziemny,
      • Cera Microcristallina - wosk parafinowy,
      • Ozokerite - wosk ziemny,
      • Isododecane,
      • Isohexadecane,
      • Isobutane, Isopropane – wszelkiego rodzaju gazy powstałe podczas rafinowania oleju mineralnego, często używane w aerozolach. 
      SILIKONY


      Silikony to syntetyczne pochodne krzemu ( polimery krzemionkowe ), działają podobnie jak parafina. Ograniczają TEWL poprzez utworzenie filmu na skórze, nie są alergenami i dają złudny efekt gładkiej cery. Mają jednak jeden plus, który sprawia, że są lepsze od parafiny. Silikony nie zanieczyszczają środowiska. Mimo, że nie ulegają biodegradacji ( są odporne na działanie mikroorganizmów ) to nie kumuluje się w organizmach żywych a podczas utleniania "rozpadają się" do dwutlenku węgla, wody i kwasu krzemowego. W kremach do pielęgnacji lepiej zastąpić je bardziej wartościowymi olejami. Jedynymi kremami w których warto mieć silikony są kremy z filtrami, ponieważ wspomagają działanie filtrów UV, które dzięki temu działają dłużej i z lepszym rezultatem a to dlatego, że dłużej "siedzą" na skórze. Dodatkowo :
      • Silikon nie nadaje się do cery trądzikowej, z tendencją do "niespodzianek, ponieważ tak samo jak pararfina utrudnia "oddychanie" skórze i wspomaga rozwój bakterii beztlenowych.
      • Silikon jest  świetny w bazach pod makijaż na ważne wyjście, bo wypełnia zmarszczki i skóra wydaje się idealnie gładka. Należy jednak pamiętać aby dokładnie zmyć je ze skóry i nie używać zbyt często tego typu baz pod makijaż. 
      • Jeżeli używasz silikonów, przed olejowaniem należy je zmyć z włosów. Olejowanie włosów na których jest silikon jest bez sensu, to jak nakładać olej na folię, prawie nic nie przejdzie.
      • Siliokny na włosach powinny być ostatnim etapem pielęgnacji włosa, ochronią je wtedy przed czynnikami zewnętrznymi. Polecam te silikony które łatwo zmyć szamponami oraz te lotne.
      • Unikajmy silikonów w szamponach, nie powinno ich się nakładać na skórę głowy.


      1. Zmywalne szamponami z silnymi detergentami ( SLS / SLES ) :


      • Cetyl dimethicone
      • Stearoxy dimethicone
      • Stearyl dimethicone
      • Stearyl methicone
      • Simethicone
      • Trimethylsilylamodimethicone
      • Trimethylsiloxysilicate
      • Trisiloxane
      • Trimethicone.


      2. Zmywalne szamponami z łagodnymi detergentami :


      • Lauryl Methicone Copolyol
      • Amodimethicone,
      • Dimethicone,
      • Dimethiconol,
      • Beheonoxy dimethicone,
      • Phenyl trimethicone,


      3. Zmywalne odżywką :


      • Cyclo-x-siloxane,
      • Amodimethicone/Dimethicone Copolyol,

      4.  Rozpuszczalne w wodzie :

      Zazwyczaj zmywalne wodą są te, które zaczynają się od PEG/PG/PPG:


      • PEG/PPG-20/15 Dimethicone (im wyższy numer, tym „lżejszy” silikon)
      • PEG-12 Dimethicone
      • PEG-7 Amodimethicone
      • PG-Propyl Silanetriol
      • Dimethicone Copolymer
      • Lauryl Methicone Copolyol
      • Hydroxypropyl Polysiloxane
      • Silicone Quaternium-8
      • Hydrolyzed wheat protein hydroxypropyl polysiloxane
      • Dimethicone copolyol

      5. Lotne, odparowujące :

      Czas odparowania tych silikonów z włosów to od kilku minut do kilku godzin.

      Decamethylcyclotetrasiloxane
      Hexamethylcyclotrisiloxane
      Hexamethyldisiloxane
      Octamethylcyclotetrasiloxane
      Cyclopentasiloxane
      Cyclomethicone,

      Konserwanty
      Mało przyjemne :

      Triclosan -  może działać drażniąo na skórę i powodować alergię kontaktową. Związek może gromadzić się w tkance tłuszczowej, ponieważ ma charakter lipofilowy. W badaniach na myszach dowiedziono także, że wpływa na metabolizm hormonów tarczycy, powodując hipotermię i działa na ośrodkowy układ nerwowy. Ponadto triclosan w niewielkich ilościach jest wykrywany w próbkach mleka kobiet karmiących. Udowodniono również, że pod wpływem chlorowanej wody triclosan ulega transformacji do chloroformu, a ten z kolei podejrzewany jest o działanie kancerogenne. Jest to niebezpieczne szczególnie dla kobiet w ciąży i matek karmiących, które wraz z mlekiem mogą przekazać dziecku tę szkodliwą substancję. Ponadto amerykańscy naukowcy ostrzegają, że triclosan uodparnia bakterie na działanie antybiotyków. Triclosan zanieczyszcza również środowisko. I wiele więcej, ale o tym poczytacie w artykule.  Biotechnologia

      Formaldehyd (aldehyd mrówkowy) - jest szybko metabolizowany a jego metabolity nie ulegają kumulacji, nie gromadzi się we krwi i nie działa toksycznie na odległe narządy. Może podowować dyskomfort i łzawienie oczu, podrażniać drogi oddechowe wywołując trudności w oddychaniu, kaszel, silne pieczenie nosa i gardła. Może prowadzić do wysypek, stanów zapalnych i uczuleń. Po stosowaniu odżywek z formaldehydem odnotowuje się rzadkie przypadki onycholizy- oddzielenia płytki paznokcia. Jest rakotwórczy. OnkologiaEWG / Biotechnologia 

      Pochodne formaldehydu stosowane powszechnie w kosmetykach tzw. „wyzwalacze formaldehydu”. :


      • DMDM Hydantoin
      • Diazolidynl Urea
      • Imidazilidynyl Urea
      • Iodopropynyl Butylcarbamate
      • Quanternium-15, 2-Bromo-2-nitropropane-1
      • 3-diol (Bronopol) 5-Bromo-5-nitro-1
      • 3-dioxane (Bronidox), Hexetidine
      • Glutaral, Metheamine
      • Benzylhemiformal
      • Tosylamide/Formaldehyde Resin


      BHA (butylowany hydroksyanizol) i BHT (butylowany hydroksytoluen) to konserwanty i przeciwutleniacze preparatów zawierających tłuszcze. Chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Mogą mieć także niekorzystny wpływ na nerki, wywoływać wysypkę czy pokrzywkę. W wielu krajach ich stosowanie w produktach dla dzieci i niemowląt jest niedozwolone. Nie są przyjazne środowisku, bo nie rozpuszczają się w wodzie i nie ulegają biodegradacji. Związek ten przenika do podskórnej tkanki tłuszczowej, kumulując się w niej. Ewg ( BHT ) / Ewg ( BHA )

      Methylparaben - paraben,
      Ethylparaben - paraben,
      Isopropylparaben - paraben,
      Propylparaben - paraben,
      Butylparaben - paraben,
      Benzylparaben - paraben,
      Glutaraldehyde - paraben,
      Hexamidine-Diisethionate - paraben,
      Phenol - paraben,
      Phenyl Mercuric Acetate - paraben,
      Phenyl Mercuric Borate - paraben,
      Benzetonium Chloride - paraben,


      W INCI konserwanty dopuszczone w kosmetykach naturalnych występują jako :

      • Potassium Sorbate ( sól kwasu sorbowego ),
      • Sodium Benzoate ( sól kwasu benzoesowego ),
      • Citric Acid ( kwas cytrynowy ) - to naturalny lub syntetyczny konserwant występujący naturalnie w przyrodzie. 
      • Benzyl Alcohol - ( alkohol benzylowy ) występujący naturalnie w roślinach, owocach, a także olejkach eterycznych,
      • Sorbic Acid -  naturalny, organiczny składnik. Kwas sorbowy oraz jego sole (sodium sorbate, potassium sorbate, calcium sorbate) są składnikami zwalczającymi drobnoustroje oraz zapobiegają wzrostowi pleśni i grzybów. 
      • Alkohol,
      • Sodium Dehydroacetate,
      • Sodium Levulinate ( stabilizator pH i naturalny konserwant ),
      • Tocopherol ( witamina E )- substancja zapobiegającą jełczeniu tłuszczu, konserwant jedynie fazy olejowej.
      • Ethyl Lauroyl Arginate HCl - konserwant, jest bezpieczny dla skóry
      • Ecoguard to skuteczny konserwant ekologiczny w płynie, który zawiera bukiet naturalnych substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpleśniowym. Akceptowany przez ECOCERT i COSMOS do użytku w kosmetyce naturalnej.
      Mogą zastąpić konserwanty :

      • Mieszaniny ekstraktów roślinnych m.in

      1. tymianku (Thymus Vulgaris),
      2. lawendy (Lavandula Augustifolia),
      3. cynamonu (Cinnamomum Zeylanicum Bark),
      4. rozmarynu (Rosmarinus Officinalis),
      5. oliwki (Olea Europaea),
      6. oregano (Origanum Vulgare),
      7. mięty (Mentha Piperita)
      • srebro,
      • wit E,
      • alkohol etylowy,
      • Myristamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate (naturalny składnik oleju kokosowego).

      SUBSTANCJE MYJĄCE

      • Sodium Cetearyl Sulfate, 
      • Sodium Cocoyl Glutamate, 
      • Disodium Cocyol Glutamate, 
      PEGI

      PPG-i / PEG-i to substancje bardzo kontrowersyjne, jedni twierdzą, że niektóre z nich są bezpieczne a inni, że nie. Do ich produkcji używany jest tlenek etylenu i dioksan, które są rakotwórcze. Prawdopodobnie, mogą być nimi zanieczyszczone, ale jeśli mają zanieczyszczenia to są to śladowe ilości. Dopuszczone do kosmetyków są najwyższej czystości. Przez PEG-i, że nasza bariera lipidowa nie jest idealnie szczelna, przez co przepuszcza więcej substancji. Czy to jest złe ? Hmm.. Zależy jak na to spojrzeć. Jeśli mamy w składzie masę ekstraktów i jeden czy dwa PEGI to to, że przepuszcza więcej jest bardzo dobre. Wywiad z chemikami u Arsenic jest bardzo ciekawy i warto go przeczytać, zachęcił mnie on do szukania informacji na temat PEG-ów i mam podobne zdanie. Możemy również u niej przeczytać, że dioksan nie ma działania genotoksycznego, nie kumuluje się w organizmie i jest szybko metabolizowany. Śladowe ilości dioksanu, jakie mogą się znajdować w kosmetykach nie stanowią ryzyka dla zdrowia. Potwierdziła to m.in. amerykańska Food and Drug Administration. Ponadto, badania wykazały, że dioksan bardzo szybko odparowuje z powierzchni skóry, więc możliwość przedostania się dioksanu do organizmu jest znikoma.


      • PEG-7 glyceryl cocoate - 
      • PPG-3 Caprylyl Ether -


      Różne


      • Silver Sulfate ( siarczan srebra, działa antybakteryjnie ),
      • Sodium Hydroxide ( regulator pH ).
      • Sodium Lactate ( mleczan sodu, utrzymuje wilgoć w skórze ),
      • Sodium Phytate ( sól sodowa kwasu fitowego, związek chelatujący ),
      • Maris Sal ( sól morska ), 
      • Sodium PCA, 


      Stabilizatory emulsji / zagęstniki / wypełniacze


      • Maltodextrin ( stabilizator emulsji ),
      • Xanthan Gum ( zagęstnik ),


      Emolienty inne niż alkohole tłuszczowe

      • Glyceryl Caprylate ( emolient tłusty ),
      • Tricaprylin ( emolient tłusty ), 


      Humektanty / substancje utrzymujące wilgoć w skórze


      • Sodium Lactate ( mleczan sodu, utrzymuje wilgoć w skórze ), 
      • Betaine ( silnie nawilża ), 
      • Glycerin ( gliceryna ), 
      • Aloe Barbadensis Leaf Juice ( sok z aloesu ) -



        Witaminy 

        • Tocopherol ( witamina E ) -


        Olejki eteryczne


        • Citrus Grandis Peel Oil ( olejek eteryczny z grejfruita ),
        • Citrus Nobilis Oil* ( olejek eteryczny z mandarynki ),
        • Cymbopogon Schoenanthus Oil ( olejek eteryczny z trawy cytrynowej  ),
        • Citrus Aurantifolia Oil* ( olejek eteryczny z limonki ),
        • Lavandula Angustifolia Oil ( olejek eteryczny z lawendy ),
        • Levulinic Acid ( kwas lewulinowy, ma słodki i kremowy zapach ),
        • P-Anisic Acid ( kwas anyżowy, występuje w olejkach eterycznych ),
        • Limonene, Citral, Linalool, Geraniol. ( składniki olejków eterycznych ).


        Ekstrakty Roślinne 

        • Hedera Helix Extract ( ekstrakt z bluszczu pospolitego ) - ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, rozkurczowe i przeciwbólowe. Poprawia elastyczność, jędrność skóry oraz przyspiesza proces redukcji tkanki tłuszczowej. Pobudza krążenie krwi i zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych.  Neutralizuje wolne rodniki oraz jest bogaty we flawonoidy. Ekstraktu z bluszczu poprawia wchłanianie innych składników przez skórę. Najlepiej nadaje się do stosowania w kosmetykach odchudzających i antycellulitowych.
        • Ruscus Aculeatus Root Extract ( wyciąg z ruszczyka ) -  ruszczyk obkurcza,wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Idealny w pielęgnacji trądziku różowatego, łagodzi również objawy alergii. Zapobiega zaczerwienieniom, podrażnieniom oraz działa przeciwzapalnie. Idealny w kosmetykach ujędrniających i antycellulitowych.
        • Chondrus Crispus Powder ( ekstrakt z zielonego glonu ),
        • Camelia Sinensis Extract ( ekstrakt z zielonej herbaty ),
        • Rosmarinus Officinalis Leaf Extract ( ekstrakt z rozmarynu ),
        • Centella Asiatica Flower/Leaf/Stem Extract ( gotu kola ekstrakt ),
        • Vanilla Planifolia Fruit Extract
        • Citrus Aurantium Dulcis Peel Extract
        • Citrus Limon Fruit Extract
        • Agave Americana Leaf Extract 
        • Aloe barbadensis leaf extract - ekstrakt z liści aloesu
        • Plantago major leaf extract - ekstrakt z babki lancetowatej
        • Pyrus cydonia fruit extract - ekstrakt z pigwy
        • Actinidia chinensis fruit extract - ekstrakt z kiwi
        • Chamomile recutita flower extract - ekstrakt z rumianku
        • Cucumis sativus fruit extract - ekstrakt z ogórka,
        • Calendula officinalis flower extract - ekstrakt z nagietka,
        • Urtica dioica leaf extract - ekstrakt z pokrzywy
        Oleje

        • Simmondsia Chinensis Seed Oil ( olej jojoba ) - Ten olej jest idealny dla skóry tłustej i mieszanej, jak również dla skóry suchej, łuszczącej się, z egzemą i skóry głowy skłonnej do łupieżu i łojotoku. Jojoba jest płynnym woskiem, który nazywany jest olejem i jest naturalnym zamiennikiem syntetycznych emolientów tzw. „suchych” (np. Isopropyl Myristate). Ten olej charakteryzuje się specyficznymi właściwościami, może stworzyć sztuczną warstwę lipidową, ochronną skóry. Po schłodzeniu poniżej 7-8 st. C twardnieje i pojawiają się kryształki. Dość szybko się wchłania, bez nadmiernego poczucia tłustości. Jest to jeden z lżejszych olejów. Charakteryzuje się wysoką stabilnością i odpornością na utlenianie, może być dodatkiem do innych, delikatnych olejów i maseł roślinnych aby przedłużyć ich trwałość. Ten olej zawiera wiele witaminy E, dzięki temu wykazuje takie właściwości.
        • Helianthus Annus Seed Oil
        • Glycine Soja Oil
        • Olea Europaea Fruit Oil
        • Cymbopogon Flexuosus Leaf Oil

        Share
        Tweet
        Pin
        Share