Substancje zapachowe w kosmetykach



Większość substancji zapachowych pochodzi ze świata roślinnego. Uzyskiwane są w postaci olejków eterycznych, balsamów lub żywic. Mogą być również wytwarzane syntetycznie. Substancje zapachowe mogą być też pochodzenia zwierzęcego (piżmo, cybet, kastoreum i ambra). Wszystkie te substancje maja bardzo mocny zapach. W produkcji perfum wykorzystywane sa jako utrwalacze zapobiegające zbyt szybkiemu ulatnianiu się zapachów. - źródło

Producenci nie mają obowiazku wyszczególnienia użytych substancji zapachowych. Wystarczy, że napisza "Fragrance" lub "Parfume". Pod tymi pojęciami często znajdują się związki moszusowe (syntetyczne piżmo). Nitro-moszusowe i policykliczne połączenia moszusowe w kosmetykach to syntetyczne substancje zapachowe. Można je znaleźć w produktach do mycia i pielęgnacji, także w pudrach, cieniach do powiek i podkładach pod makijaż. Związki moszusowe wytwarza się łatwo i tanio. Są to syntetyczne produkty zastępcze, które zastępują zapachy uzyskiwane z naturalnych źródeł (roślinnych i zwierzęcych). Związki nitro-moszusowe popadły w niełaskę, ponieważ znaleziono je w wodzie, rybach, krabach, ludzkiej tkance tłuszczowej i w mleku matki. Dowodzi to tego, że związki te są wchłaniane przez skórę i odkładają się w organizmie. Mogą one powodować raka. Obecnie stosuje się głównie policykliczne związki moszusowe. Dla konsumenta nie jest to wcale lepsze rozwiązanie. Związki policykliczne dają się równie trudno zneutalizować w naturze, i tak samo są wchłaniane i odkładają się w tkankach, jak związki nitro-moszusowe. Najczęściej używane związki policykliczne to Tonalide (AHTN) i Galaxolide (HHCB). Według najnowszych badań wynika, że działają one podobnie jak hormony, a Tonalinde w wysokich dawkach uszkadza komórki wątroby. Jeżeli substancje zapachowe zostaną jednak zadeklarowane przez producenta, to te niebezpieczne nazywają się tak: Musk Ketone, Musk Xylene - źródło

Każdy z nas lubi ładnie pachnieć. Dlatego zapach jest jednym z ważniejszych argumentów przy wyborze kremu, balsamu do ciał i oczywiście perfum. W tym wypadku ma właściwie decydujące znaczenie. Ale musimy zdać sobie sprawę, że wiele substancji zapachowych nie jest bezpieczna dla naszej skóry. Prawo nie nakazuje wymieniać w deklaracji substancji aromatycznych użytych w danym produkcie (z wyjątkiem 26 substancji, które od 2005 podlegają takiemu nakazowi - ale o tym w dalszej części artykułu). Jego istnienie w kosmetyku rozpoznamy jedynie po wzmiance na końcu deklaracji jako "perfum" lub "aromat".  Aby otrzymać odpowiednią nutę zapachową producent musi połączyć ze sobą wiele pojedynczych składników, których liczba może sięgać nawet paruset. Przemysł kosmetyczny ma do dyspozycji około 2500 pojedynczych składników zapachowych: wywodzących się z natury, jak i stworzonych syntetyczne.  Naturalne olejki eteryczne uzyskiwane są na ogół poprzez destylację parową kwiatów, liści, owoców, kory drzewnej lub korzeni.
Od 2005 roku producenci kosmetyczni są zobowiązani wymieniać pełną nazwę substancji zapachowych, które mogą stanowić niebezpieczeństwo dla osób alergicznych.
Dotyczy to 26 substancji, które wymienione są w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 30 marca 2005.  Oto lista tych substancji zapachowych:

  • Amylcinnamal
  • Benzylalkohol
  • Cinnamylalkohol
  • Citral - występuje naturalnie np. w olejku eterycznym z pomarańczy
  • Eugenol - występuje naturalnie np. w olejku eterycznym z goździka
  • Hydroxycitronellal
  • Isoeugenol
  • Amylcinnamylalkohol
  • Benzylsalicylat
  • Cinnamal
  • Cumarin - występuje naturalnie
  • Geraniol - występuje naturalnie
  • Hxdroxymethylpentylcyclo-hexencarboxaldehyd
  • Anisylalkohol
  • Benzylcinnamat
  • Farnesol występuje naturalnie w olejkach eterycznych między innymi konwaliowym, lipowym, muszkatołowym i akacjowym. 
  • 2-(4-tert-Butylbenzyl)propionaldehyd
  • Linalool - występuje naturalnie np. w olejku eterycznym z pomarańczy
  • Benzylbenzoat
  • Citronellol - występuje naturalnie
  • Hexylcinnamaldehyd
  • d-Limonen - występuje naturalnie np. w olejku eterycznym z pomarańczy
  • Methylheptincarbonat
  • 3-Methyl-4-(2,6,6-trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one
  • Eichenmoosextrakt
  • Baummoosextrakt.

Od jesieni 2005 roku nie mogą być wprowadzane do sprzedaży produkty, które nie zawierają odpowiednich informacji szczególnie ważnych dla osób reagujących alergicznie.
Następną problematyczną grupę substancji zapachowych stanowią nitro-i policykliczne związki piżma . Składniki te pochodzą z wydzieliny gruczołów około odbytniczych piżmowców.
Wiele z tych syntetycznych substancji zapachowych znaleźć możemy w produktach pielęgnacyjnych, jak i dekoracyjnych. Nie jesteśmy jednak w stanie ich rozpoznać w spisie INCI kosmetyku, gdyż nie muszą tam występować z pełnej nazwy.  W przemyśle kosmetycznym na całym świecie są często używane, gdyż są łatwe i proste w użyciu. Ale zyskały sobie złą sławę tym, że odkładają się w wodzie, rybach i krabach, w tkance tłuszczowej człowieka i mleku matki przez co trafiają również do organizmu dziecka. Wiele z nich to substancje mocno alergizujące. - źródło


9 komentarzy :

  1. Świetny post! Bardzo pomocny! Dzięki kochana ❤🌹😘

    OdpowiedzUsuń
  2. Rany, jak to zapamiętać! Ale warto coś o tym wiedzieć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam pojęcie że jest ich tak dużo, i jak to zapamiętać.. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No tak, parfum - najbardziej tajemnicza i pojemna pozycja w INCI... Ciekawe, że nie jest wymagane wyszczególnienie prawdziwych składników. Fajny artykuł! Mało się o tym mówi. Tym bardziej skłaniam się do robienia wszystkich kosmetyków własnoręcznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz, zajrzę również do Ciebie :)
zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło, da mi to motywację do dalszego działania :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka