Gliceryna



Pierwsza i najważniejsza informacja na temat gliceryny - gliceryna jest dobra jeśli jest roślinna, inaczej wytwarzana jest z propylenu czyli pochodnej ropy, czytałam też, że może być wytwarzana z tłuszczy zwierzęcych, więc ja używam tylko roślinnej. Następna ważna sprawa - unikamy jej w kremach na zimę, bo w większym stężeniu zabiera wodę ze skóry, przez co się wysusza. Błędne koło, smarujemy, żeby ją natłuścić a odwadniamy.


"Każda z nas jej używa, nawet nieświadomie. Wystarczy wziąć do ręki opakowanie pierwszego z brzegu kremu do rąk czy pomadki i przeczytać skład. Gliceryna bardzo często jest podstawowym składnikiem kosmetyku. W zbyt wysokim stężeniu (30-40 proc.) powoduje odwodnienie naskórka, bo chłonie wodę z głębokich jego warstw. Tylko w niskim stężeniu od 5 do 25 proc. nawilża naskórek, chłonie wodę, wiążę ją w warstwie rogowej naskórka. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, aby gliceryna nie była wiodącym składnikiem kosmetyku, szczególnie w przypadku kremów na zimę. Wszystkie humektanty, w tym gliceryna, mają zdolność wysuszania skóry w warunkach niskiej wilgotności powietrza. "


Nie kręci mnie nakładanie tego czegoś na twarz. Nałożyłabyś ropę naftową na twarz ? A benzyny użyłabyś jako toniku ? Nie ? A czym się różni ich pochodna, że ją nakładasz ? Zastanów się nad tym.

" Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna przemysłowa uzyskiwana jest z propylenu (gazowy węglowodan uzyskiwany z benzyny). Działanie nawilżające gliceryny związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi.Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka. Działanie gliceryny jest długotrwałe. Penetruje do głębszych partii warstwy rogowej naskórka i pozostaje tam, regulując wilgotność przez około dobę.Obecność gliceryny wspomaga funkcjonowanie lipidów skórnych.


W kosmetykach gliceryna wykorzystywana jest ponieważ zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz nadaje gładkość emulsji. Obok dobrego smarowania i rozprowadzania na skórze, zapobiega także wałkowaniu się kosmetyku po jego aplikacji.  Gliceryna łagodzi działanie wysuszające alkoholu etylowego. Wyroby zawierające zbyt dużo gliceryny dają uczucie lepkości. Związek ten jest także składnikiem mydeł. " Źródło


" Gliceryna roślinna jest związkiem organicznym - alkoholem trójwodorotlenowym. Jest to bezbarwna, przezroczysta, gęsta ciecz o słodkim smaku i jest produktem jadalnym. Z wodą i alkoholem miesza się w każdym stosunku. Jest dobrym rozpuszczalnikiem dla różnych składników nierozpuszczalnych w wodzie. Znajduje szerokie zastosowanie jako rozpuszczalnik, plastyfikator, środek nawilżający, zmiękczający i smarujący. Chociaż nadal popularna, najczęściej jest zastępowana tańszą gliceryną syntetyczną.
Gliceryna posiada dobre zdolności penetracyjne, dzięki czemu zwiększa transport składników aktywnych w głąb skóry. Jest typowym humektantem, czyli składnikiem nawilżającym. Wysoce higroskopijna, skutecznie zwiększa zdolność wiązania i zatrzymywania wody w naskórku. Jednocześnie wspomaga prawidłową funkcję lipidów skóry i pomaga w utrzymaniu homeostazy skóry.
Gliceryna nie powinna być stosowana na skórę w postaci czystej, ponieważ może wystąpić efekt odwrotny i zwiększy się utrata wody ze skóry (szczególnie w przypadku skóry suchej). Dlatego glicerynę należy łączyć z innymi składnikami, np. olejami. Według badań połączenie gliceryny z emolientami, kwasami tłuszczowymi, antyoksydantami, lecytyną i wieloma innymi składnikami poprawia wygląd skóry, zapobiega wysuszaniu i pomaga w utrzymaniu zewnętrznej bariery ochronnej.
W kosmetykach gliceryna znajduje zastosowanie zarówno jako czynnik nawilżający skórę, jak i przeciwdziałający wysychaniu preparatów (szczególnie emulsji O/W i żeli). Zapobiega krystalizacji składników kosmetyku, nadając mu odpowiednią gładkość, zapewnia dobre smarowanie i rozprowadzanie na skórze. Przy zbyt dużej zawartości będzie zwiększać lepkość preparatów. Używana jest do łagodzenia wysuszającego efektu innych składników kosmetyku (np. alkoholu etylowego). Posiada również działanie bakteriostatyczne.
Gliceryna używana jest we wszystkich rodzajach kosmetyków do pielęgnacji skóry, pielęgnacji włosów, kosmetyków kolorowych, mydła, płynów do płukania ust i past do zębów. Typowe stężenie wynosi 2 – 5% gotowego produktu, w razie potrzeby można zwiększyć do 15%.


Nasza gliceryna jest odpowiednia do użytku kosmetycznego jak i do zastosowania w produktach przeznaczonych do spożycia. Jest bardzo dobrą bazą do sporządzania bezalkoholowych wyciągów z ziół. Gliceryna ma słodki smak, ale nie wpływa na poziom cukru we krwi tak jak cukier, miód i inne słodkie produkty. Wyciągi i syropy przygotowane w ten sposób są odpowiednie dla dzieci, osób wrażliwych na alkohol i dla zwierząt. Wyciągi glicerynowe przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują przydatność od kilkunastu miesięcy do ponad dwóch lat. " Źródło

3 komentarze :

  1. Właśnie,jeśli już nakładać czystą glicerynę to zdecydowanie roślinną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja kosnetyki z gliceryną wybiwram nahczęściej do rąk:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile cennych informacji! Świetny wpis :)

    Mój blog

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za twój komentarz, zajrzę również do Ciebie :)
zapraszam do obserwowania, będzie mi bardzo miło, da mi to motywację do dalszego działania :)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka